Telefon
WhatsApp
Jakar Makinesi ve Jakar Kumaş Üretimi
Jakar Makinesi ve Jakar Kumaş Üretimi

Jakar kumaş, ipliklerin jakar makinesinde bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, polyester, keten vb. doğal ve yapay ipliklerden elde edilir. Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan farklı renklerdeki ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur.

 

Jakar makinelerinde kullanılan iplik sayısı ne kadar fazla ise dokumada oluşacak desen de o kadar ayrıntılı olmaktadır. Günümüzde kullanılan jakar makinelerinde kullanılabilecek iplik sayısı dokuma üzerinde çok detaylı; adeta tablo gibi, şekillerin oluşturulmasına imkan sağlamaktadır. Jakar makineleri her bir çözgü ipliğine hareket verebilen ağızlık açma mekanizmalarına sahip olmasıyla diğer dokuma makinelerinden ayrılır.

 

Jakarlı ağızlık açma mekanizmaları
Birbirinden bağımsız tek veya grup halinde çözgü ipliğinin idare edilmesini gerçekleştiren ağızlık açma mekanizmaları jakar mekanizmaları olarak adlandırılmaktadır. Jakarlı ağızlık açma mekanizmaları ile hemen her türde motifi dokuyabilmek mümkündür. Bu geniş desenlendirme olanağı, sistemin çok fazla sayıda çözgü ipliğine ayrı ayrı hareket verebilmesinden kaynaklanmaktadır. Bir motifi oluşturabilmek için desen raporunda bulunan çözgü teli sayısı kadar çözgü hareketi sağlamak gerekir. Jakar mekanizmaları çalışma prensiplerine göre tek stroklu, çift stroklu olarak iki ana gruba ayrılırlar. Bu gruplar kendi alt gruplarına da bölünebilmektedirler.
- Tek stroklu tek silindirli jakar mekanizmaları
- Çift stroklu ve tek silindirli jakar mekanizmaları
- Çift stroklu ve çift silindirli jakar mekanizmaları
- Çift stroklu mekanik kontrollü jakar mekanizmaları
- Çift stroklu elektronik kontrollü jakar mekanizmaları