Telefon
WhatsApp
Jakar Nedir, Jakarlı Ne Demek, Jakarlı Dokuma Kumaşlar
Jakar Nedir, Jakarlı Ne Demek, Jakarlı Dokuma Kumaşlar

Jakar ya da jakarlı kumaş, jakarlı dokuma makinesinde üretilen karmaşık desenli kumaşlara jakar kumaş ve bu kumaş üretim yöntemine jakarlı denilmektedir. Jakarlı kumaşlar, ipliklerin özel bir tezgah üzerinde dokunmasıyla elde edilen teknik ve desenlerle oluşturulan bir kumaş türüdür.

 

Jakar makinesi bir çeşit kumaş dokuma makinesidir. Jakarlı dokuma makinesi çalışma sistemi temel olarak normal dokuma makinesi ile aynıdır. Normal dokuma makinelerine ilave olarak jakar makinesi adapte edilir. Bu sistem sayesinde her bir çözgü ipliğine tahar planına göre ayrı ayrı hareket verilebilir. Gücüler dizim diye adlandırılan yüksek mukavemetli teknik özelliklere sahip ipliklerle jakar makinesinden dokuma makinesine kadar indirilir ve makinelerin birleşmesi sağlanır.

 

Dokuma kumaşlarda çözgü; ikiden çok ipliğin, çözgü makinelerinde istenilen kumaş özelliğine göre hazırlanıp leventlere sarılması ve bu leventin dokuma makinesine yerleştirilip, leventteki ipliklerin istenilen kumaş özelliğine göre belli bir sıra ile gücü tellerinden ve taraktan geçirilerek hazırlandıktan sonra, en asgari bir atkı ipliğinin atkı atma sistemleri (mekikçikli, rapier-kancalı, hava jetli, su jetli vs.) ile çözgü ipliğinin arasından dolu veya boş olarak geçmesiyle basit dokuma oluşturulur.

 

Joseph Marie Jacquard, isimli bir Fransız buluşcu bu klasik tezgahı makineleştirdiğinden bu makinelere onun adıyla Jakar tezgahı denir. Jakar dokuma tezgahlarında, çözgü tellerini kaldırmak ve aralarından renkli iplikleri geçirme işi otomatik olarak yapılmakta ve bu sayede en karışık nakışlı kumaşlar bile kolayca dokunabilmektedir.

 

Jakarlı dokuma makineleri, en ince ipeklilerden, en kompleks teknik kumaşlara ve en özgün dekoratif kumaşlara kadar üretimin her alanında kullanılmaktadır. Jakar kumaş dokuma makinesi, ipliklerin kumaşı oluşturma esnasında kumaş yüzeyine desen vermektedir. Jakarlı desenli dokuma kumaşlar, dış giyim, iç giyim ve ev tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. Jakarlı dokuma makinelerinde, atkı ve çözgüde çeşitli renklerde iplikler kullanılarak rengârenk tablo gibi kumaşlar, farklı teknik özelliklere sahip iplikler ve örgü teknikleri kullanılarak 3 boyutlu, kabartma, çökertme kumaşlar yapılmaktadır. Bu kumaşlar perde, ev tekstilleri, gelinlik, abiye elbise kumaşları vb. süslü ve nakış içeren çeşitli tekstil ürünlerinde kullanılır.